Τρίτη, 25 Μαρτίου 2008

Πολιτικός Γάμος - Σύμφωνο Συμβίωσης

Αποφάσισα να προσπαθήσω να κάνω ένα ξεκαθάρισμα σχετικά με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τι διεκδικούν οι γκέι και λεσβιακές οργανώσεις και πολλοί Έλληνες, μπλόγκερς ή μη, μαζικά ή ατομικά.

Εισαγωγή

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τα ζευγάρια ίδιου φύλου (ζευγάρια ομοφυλοφίλων) δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος και δεν έχουν κανένα δικαίωμα, καμία νομική υπόσταση. Τα αποτελέσματα έχουν γραφτεί και συζητηθεί πολλές φορές.

Ένα ζευγάρι 2 αγοριών μπορεί να μοιράζεται το ίδιο σπίτι για χρόνια και αν κάποια στιγμή συμβεί κάτι σε έναν από τους 2, ο άλλος να βρεθεί στο δρόμο. Ακόμα κι αν υπάρχει διαθήκη, αυτή προσβάλλεται στα ελληνικά δικαστήρια, αφού ο "άλλος" δεν αναγνωρίζεται ως σύντροφος του εκλιπόντος και έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί πιο κοντά στον εκλιπόντα από την βιολογική του οικογένεια (γονείς, αδέρφια, μέχρι και ξαδέρφια), ούτε καν ισότιμος...

Μία κοπέλα που έχει σχέση με μια άλλη, αν συμβεί κάτι κακό, δεν μπορεί να την επισκεφτεί στην εντατική, επειδή δεν αναγνωρίζεται η σχέση τους.

Αντίθετα, ένα ζευγάρι ατόμων διαφορετικού φύλου μπορούν να κατοχυρώσουν νομικά τη σχέση τους, με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο και να έχουν κάθε διευκόλυνση, αλλά και υποχρέωση που απορρέει απ' το νόμο.

Το σύμφωνο συμβίωσης

Ωστόσο, κάποια ζευγάρια δε θέλουν να παντρευτούν, για πολλούς και διάφορους λόγους. Το σύμφωνο συμβίωσης έρχεται να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, κάνοντας εξαιρετικά εύκολη τόσο τη σύναψη του, όσο και τη λύση του (με 2 υπογραφές η σύναψη, με μία υπογραφή η διά-λυση). Έτσι τα ετερόφυλα ζευγάρια έχουν πλέον 3 επιλογές για να κατοχυρωθούν νομικά:

α) θρησκευτικό γάμο
β) πολιτικό γάμο
γ) σύμφωνο συμβίωσης

Και οι 3 επιλογές παρέχουν επί της ουσίας τα ίδια οφέλη.

Σ' αυτό το σημείο ο οποιοσδήποτε με κοινή λογική αναρωτιέται: Και τα ομόφυλα ζευγάρια; Εδώ είναι το κραυγαλέα άδικο της υπόθεσης! Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου εξακολουθούν να μην έχουν απολύτως καμία επιλογή για να μπορούν να εξασφαλίσουν τη σχέση τους και να την προστατέψουν από απρόοπτα όπως τα παραπάνω.

Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν αυτές τις μέρες αντιδράσεις διάφορων οργανώσεων και προσώπων, καθώς και η πρωτοβουλία για πολιτικό γάμο.

Πολιτικός Γάμος ή σύμφωνο; Έχω μπερδευτεί!

Πολλούς έχει μπερδέψει η πρωτοβουλία των γκέι οργανώσεων για πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Επίσης, κάποιοι αναρωτιούνται, πώς γίνεται να επιχειρείται πολιτικός γάμος για άτομα ίδιου φύλου όταν δε μας αναγνωρίζεται καν το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης; Εθελοτυφλούμε λοιπόν; Όχι.

Τα πρόσωπα που συντονίζουν τις κινήσεις για τον πολιτικό γάμο και το κόμμα που τους συμπαραστέκεται ενεργά (ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχουν χάσει τα λογικά τους. Βασίζονται στο νομικό καθεστώς της χώρας μας, το οποίο δεν προϋποθέτει για το γάμο την ύπαρξη αγοριού και κοριτσιού αλλά 2 ενήλικων ατόμων. Άρα, με βάση τη γνώμη έγκριτων νομικών(Νίκος Αλιβιζάτος, Θεοφανώ Παπαζήση) , ο πολιτικός γάμος ομοφυλοφίλων μπορεί να τελεστεί με βάση το υπάρχον νομικό καθεστώς και το κράτος θα είναι αναγκασμένο να τον αναγνωρίσει.

Γιατί ασχολούμαστε με τον πολιτικό γάμο και δεν επικεντρώνουμε στο σύμφωνο; Η απάντηση είναι και πάλι "εύκολη". Καμία ισότητα δεν μπορεί να υφίσταται αν τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα ζευγάρια. Εξαιρείται ο θρησκευτικός γάμος, καθώς αυτός αφορά στην εσωτερική λειτουργία μιας θρησκείας και όχι το κράτος.

Τότε γιατί δεν ασχολούμαστε μόνο με τον πολιτικό γάμο; Επειδή υπάρχει άμεση ανάγκη πρακτικής κατοχύρωσης ομόφυλων ζευγαριών. Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας, που δεν τους ενδιαφέρει τόσο το αν θα έχουν δικαίωμα στον πολιτικό γάμο ή μόνο στο σύμφωνο, όσο το να έχουν δικαίωμα με οποιονδήποτε τρόπο να είναι νομικά κατοχυρωμένοι.

Τι άλλο κερδίζουμε από την παράλληλη διεκδίκηση του γάμου και του συμφώνου; Διεκδικώντας με επιθετικό τρόπο τον πολιτικό γάμο και φέρνοντας μια συντηρητική κυβέρνηση αντιμέτωπη με την "απειλή" να αρχίσουν να γίνονται πολιτικοί γάμοι ανδρών και γυναικών στη χώρα και να έχει απώλειες από το πιο συντηρητικό τμήμα ψηφοφόρων της, θα της είναι πολύ πιο εύκολο να περάσει το σύμφωνο για όλα τα ζευγάρια, ενώ η κοινή γνώμη θα ασχολείται με το γάμο. Εννοείται ότι η διεκδίκηση δε θα σταματήσει εκεί.

Αντίλογος

Δεν έχω αγόρι/κορίτσι, ας βρω πρώτα και μετά κανένα πρόβλημα να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις. ΟΚ! Μόνο που θα πρέπει να είσαι πολύ τυχερός, ώστε με τη δική σου πάντα λογική, να έχουν εκείνη την εποχή σχέση και όλοι οι άλλοι για να αγωνιστούν μαζί σου. Χώρια που ουσιαστικά πρόκειται για μια εντελώς εγωιστική νοοτροπία που δείχνει αδιαφορία για τους άλλους. (Κι όμως αυτή η άποψη έχει πολλούς υποστηρικτές. Είναι λυπηρό...)

Δε θέλω σχέση και δέσμευση, άρα δε με αφορά το θέμα. Μόνο με μια πολύ επιφανειακή σκέψη προκύπτει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, η αναγνώριση ζευγαριών ίδιου φύλου, μέσω γάμου ή συμβίωσης θα έχει ως αποτέλεσμα σταδιακά αλλά σταθερά τη βελτίωση της εικόνας της κοινωνίας για τους ομοφυλόφιλους, κάτι που σίγουρα μας ωφελεί. Για όσους κουνάνε το κεφάλι τους με δυσπιστία διαβάζοντας αυτό, έτσι έγινε σε όλες τις χώρες που καθιερώθηκε κάποιο από τα 2.

Γιατί να ασχοληθώ; Αφού σε λίγα χρόνια η Ε.Ε. θα μας αναγκάσει να το εισάγουμε στη νομοθεσία μας. Αυτό πίστευα κι εγώ έως πρόσφατα, μέχρι που μου εξήγησε κάποιος ότι το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής ένωσης περιορίζεται στις οικονομίες των κρατών-μελών και το εργασιακό τους να ακολουθούν κάποιες γενικές αρχές και εκεί οφείλεται και η οδηγία για την εξάλειψη κάθε είδους διακρίσεων στην εργασία. Όσον αφορά όμως το οικογενειακό δίκαιο της κάθε χώρας, εκεί η ευρωπαϊκή ένωση δεν μπορεί (και δε θέλει) να επιβάλλει κάτι στα κράτη-μέλη της.

Δεν πιστεύω ότι θα βγει κάτι απ' όλα αυτά, είμαι πεσιμιστής. Για την ιστορία, ακόμα κι εγώ είμαι για πρώτη φορά αισιόδοξος για το θέμα και για όσους με ξέρουν καλά αυτό λέει πολλά! Από κει και πέρα, ακόμα και τίποτα να μην προκύψει τελικά, εγώ θα νιώθω όμορφα μέσα μου γιατί προσπάθησα, συμμετείχα σε όποια πρωτοβουλία μπορούσα και υπερασπίστηκα με αυτό τον τρόπο την αξιοπρέπεια και την ουσία μου· εμένα και τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου. Εσύ;

Πρωτοβουλίες

Πολιτικός γάμος
Πρωτοβουλία bloggers για το σύμφωνο συμβίωσης
Email διαμαρτυρίας στο υπουργείο δικαιοσύνης για το σύμφωνο

Εξαιρετικά ποστ για το θέμα:

Variations On A Theme
Κοινωνικό ψέμα επιβίωσης…
ELLADISTAN 2008...ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ
Ain’t I a citizen?
Ένα μονόπρακτο, μια γιορτή.
Προς κάθε ΚΟΥΛΗ υπεύθυνη
(συγνώμη απ' όσους ξέχασα)

Σάββατο, 22 Μαρτίου 2008

Μερικές φορές

μου αρέσει να πουλάω τρέλα,

ειδικά όταν είναι τόσοι πολλοί πρόθυμοι να αγοράσουν.

υγ: 100 ποστ

Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ / A DOMESTIC PARTNERSHIP THAT DISCRIMINATES? NO THANKS

Στην Ελλάδα οι γκέι, οι λεσβίες και οι τρανσέξουαλ γνωρίζουν από διακρίσεις. Τις αντιμετωπίζουν καθημερινά στην οικογένεια, την κοινωνική ζωή και τον επαγγελματικό στίβο.

Καμιά φορά όμως φτάνει μια σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να καθιερώσει ένα 'συμβόλαιο συμβίωσης' ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Δεν θεωρούμε ότι ένα απλό 'συμβόλαιο' μπορεί να λύσει τα ζητήματα των ζευγαριών ίδιου φύλου, ούτε να εξασφαλίσει την ισότιμη μεταχείρισή τους. Πιστεύουμε όμως ότι η προτεινόμενη διάκριση είναι κατάφωρα αντίθετη τόσο με το ελληνικό Σύνταγμα όσο και με τις ευρωπαϊκές συνθήκες για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Πόσο μάλλον όταν 18 ευρωπαϊκές χώρες ήδη παρέχουν νομική κατοχύρωση στα ζευγάρια ίδιου φύλου.

Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενημερωθούν σχετικά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιστοσελίδες και ιστολόγια σε όλο τον κόσμο. Αυτό που ζητάμε είναι ίσα δικαιώματα για όλους. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

Αυτή τη φορά δεν θα μείνουμε σιωπηλοί. Αυτή τη φορά δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ


In Greece gays, lesbians and transexuals know about discrimination. They face it daily from their families, in their social lives and in the professional field.

But sometimes, all it takes is a single straw to break the camel's back.

According to press reports, the greek government is preparing to introduce a domestic partnership 'contract' EXCLUSIVELY for unmarried heterosexual couples. We do not believe that a mere 'contract' can resolve the issues same-sex couples face or ensure their fair treatment under the law. However this discriminatory proposal is a direct contravention of the greek Constitution, as well as european human rights treaties. Especially since same-sex couples already enjoy legal rights in 18 european nations.

The aim of this intervention is to make sure that european institutions, human rights organisations, websites and weblogs from around the world learn about these proposals. What we ask for is equal rights for all. Nothing more and nothing less.

This time around we will not sit idly by. This time around we will not keep silent.

GREEK BLOGGERS AGAINST DISCRIMINATION

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008

Έχω ένα πρόβλημα...

δεν με καταλαβαίνω.


Καμιά βοήθεια;

υγ: λεπτομέρειες στα σχόλια