Τρίτη, 25 Μαρτίου 2008

Πολιτικός Γάμος - Σύμφωνο Συμβίωσης

Αποφάσισα να προσπαθήσω να κάνω ένα ξεκαθάρισμα σχετικά με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τι διεκδικούν οι γκέι και λεσβιακές οργανώσεις και πολλοί Έλληνες, μπλόγκερς ή μη, μαζικά ή ατομικά.

Εισαγωγή

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα τα ζευγάρια ίδιου φύλου (ζευγάρια ομοφυλοφίλων) δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος και δεν έχουν κανένα δικαίωμα, καμία νομική υπόσταση. Τα αποτελέσματα έχουν γραφτεί και συζητηθεί πολλές φορές.

Ένα ζευγάρι 2 αγοριών μπορεί να μοιράζεται το ίδιο σπίτι για χρόνια και αν κάποια στιγμή συμβεί κάτι σε έναν από τους 2, ο άλλος να βρεθεί στο δρόμο. Ακόμα κι αν υπάρχει διαθήκη, αυτή προσβάλλεται στα ελληνικά δικαστήρια, αφού ο "άλλος" δεν αναγνωρίζεται ως σύντροφος του εκλιπόντος και έτσι δεν μπορεί να θεωρηθεί πιο κοντά στον εκλιπόντα από την βιολογική του οικογένεια (γονείς, αδέρφια, μέχρι και ξαδέρφια), ούτε καν ισότιμος...

Μία κοπέλα που έχει σχέση με μια άλλη, αν συμβεί κάτι κακό, δεν μπορεί να την επισκεφτεί στην εντατική, επειδή δεν αναγνωρίζεται η σχέση τους.

Αντίθετα, ένα ζευγάρι ατόμων διαφορετικού φύλου μπορούν να κατοχυρώσουν νομικά τη σχέση τους, με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο και να έχουν κάθε διευκόλυνση, αλλά και υποχρέωση που απορρέει απ' το νόμο.

Το σύμφωνο συμβίωσης

Ωστόσο, κάποια ζευγάρια δε θέλουν να παντρευτούν, για πολλούς και διάφορους λόγους. Το σύμφωνο συμβίωσης έρχεται να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, κάνοντας εξαιρετικά εύκολη τόσο τη σύναψη του, όσο και τη λύση του (με 2 υπογραφές η σύναψη, με μία υπογραφή η διά-λυση). Έτσι τα ετερόφυλα ζευγάρια έχουν πλέον 3 επιλογές για να κατοχυρωθούν νομικά:

α) θρησκευτικό γάμο
β) πολιτικό γάμο
γ) σύμφωνο συμβίωσης

Και οι 3 επιλογές παρέχουν επί της ουσίας τα ίδια οφέλη.

Σ' αυτό το σημείο ο οποιοσδήποτε με κοινή λογική αναρωτιέται: Και τα ομόφυλα ζευγάρια; Εδώ είναι το κραυγαλέα άδικο της υπόθεσης! Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου εξακολουθούν να μην έχουν απολύτως καμία επιλογή για να μπορούν να εξασφαλίσουν τη σχέση τους και να την προστατέψουν από απρόοπτα όπως τα παραπάνω.

Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν αυτές τις μέρες αντιδράσεις διάφορων οργανώσεων και προσώπων, καθώς και η πρωτοβουλία για πολιτικό γάμο.

Πολιτικός Γάμος ή σύμφωνο; Έχω μπερδευτεί!

Πολλούς έχει μπερδέψει η πρωτοβουλία των γκέι οργανώσεων για πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Επίσης, κάποιοι αναρωτιούνται, πώς γίνεται να επιχειρείται πολιτικός γάμος για άτομα ίδιου φύλου όταν δε μας αναγνωρίζεται καν το δικαίωμα στο σύμφωνο συμβίωσης; Εθελοτυφλούμε λοιπόν; Όχι.

Τα πρόσωπα που συντονίζουν τις κινήσεις για τον πολιτικό γάμο και το κόμμα που τους συμπαραστέκεται ενεργά (ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχουν χάσει τα λογικά τους. Βασίζονται στο νομικό καθεστώς της χώρας μας, το οποίο δεν προϋποθέτει για το γάμο την ύπαρξη αγοριού και κοριτσιού αλλά 2 ενήλικων ατόμων. Άρα, με βάση τη γνώμη έγκριτων νομικών(Νίκος Αλιβιζάτος, Θεοφανώ Παπαζήση) , ο πολιτικός γάμος ομοφυλοφίλων μπορεί να τελεστεί με βάση το υπάρχον νομικό καθεστώς και το κράτος θα είναι αναγκασμένο να τον αναγνωρίσει.

Γιατί ασχολούμαστε με τον πολιτικό γάμο και δεν επικεντρώνουμε στο σύμφωνο; Η απάντηση είναι και πάλι "εύκολη". Καμία ισότητα δεν μπορεί να υφίσταται αν τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα ζευγάρια. Εξαιρείται ο θρησκευτικός γάμος, καθώς αυτός αφορά στην εσωτερική λειτουργία μιας θρησκείας και όχι το κράτος.

Τότε γιατί δεν ασχολούμαστε μόνο με τον πολιτικό γάμο; Επειδή υπάρχει άμεση ανάγκη πρακτικής κατοχύρωσης ομόφυλων ζευγαριών. Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας, που δεν τους ενδιαφέρει τόσο το αν θα έχουν δικαίωμα στον πολιτικό γάμο ή μόνο στο σύμφωνο, όσο το να έχουν δικαίωμα με οποιονδήποτε τρόπο να είναι νομικά κατοχυρωμένοι.

Τι άλλο κερδίζουμε από την παράλληλη διεκδίκηση του γάμου και του συμφώνου; Διεκδικώντας με επιθετικό τρόπο τον πολιτικό γάμο και φέρνοντας μια συντηρητική κυβέρνηση αντιμέτωπη με την "απειλή" να αρχίσουν να γίνονται πολιτικοί γάμοι ανδρών και γυναικών στη χώρα και να έχει απώλειες από το πιο συντηρητικό τμήμα ψηφοφόρων της, θα της είναι πολύ πιο εύκολο να περάσει το σύμφωνο για όλα τα ζευγάρια, ενώ η κοινή γνώμη θα ασχολείται με το γάμο. Εννοείται ότι η διεκδίκηση δε θα σταματήσει εκεί.

Αντίλογος

Δεν έχω αγόρι/κορίτσι, ας βρω πρώτα και μετά κανένα πρόβλημα να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις. ΟΚ! Μόνο που θα πρέπει να είσαι πολύ τυχερός, ώστε με τη δική σου πάντα λογική, να έχουν εκείνη την εποχή σχέση και όλοι οι άλλοι για να αγωνιστούν μαζί σου. Χώρια που ουσιαστικά πρόκειται για μια εντελώς εγωιστική νοοτροπία που δείχνει αδιαφορία για τους άλλους. (Κι όμως αυτή η άποψη έχει πολλούς υποστηρικτές. Είναι λυπηρό...)

Δε θέλω σχέση και δέσμευση, άρα δε με αφορά το θέμα. Μόνο με μια πολύ επιφανειακή σκέψη προκύπτει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, η αναγνώριση ζευγαριών ίδιου φύλου, μέσω γάμου ή συμβίωσης θα έχει ως αποτέλεσμα σταδιακά αλλά σταθερά τη βελτίωση της εικόνας της κοινωνίας για τους ομοφυλόφιλους, κάτι που σίγουρα μας ωφελεί. Για όσους κουνάνε το κεφάλι τους με δυσπιστία διαβάζοντας αυτό, έτσι έγινε σε όλες τις χώρες που καθιερώθηκε κάποιο από τα 2.

Γιατί να ασχοληθώ; Αφού σε λίγα χρόνια η Ε.Ε. θα μας αναγκάσει να το εισάγουμε στη νομοθεσία μας. Αυτό πίστευα κι εγώ έως πρόσφατα, μέχρι που μου εξήγησε κάποιος ότι το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής ένωσης περιορίζεται στις οικονομίες των κρατών-μελών και το εργασιακό τους να ακολουθούν κάποιες γενικές αρχές και εκεί οφείλεται και η οδηγία για την εξάλειψη κάθε είδους διακρίσεων στην εργασία. Όσον αφορά όμως το οικογενειακό δίκαιο της κάθε χώρας, εκεί η ευρωπαϊκή ένωση δεν μπορεί (και δε θέλει) να επιβάλλει κάτι στα κράτη-μέλη της.

Δεν πιστεύω ότι θα βγει κάτι απ' όλα αυτά, είμαι πεσιμιστής. Για την ιστορία, ακόμα κι εγώ είμαι για πρώτη φορά αισιόδοξος για το θέμα και για όσους με ξέρουν καλά αυτό λέει πολλά! Από κει και πέρα, ακόμα και τίποτα να μην προκύψει τελικά, εγώ θα νιώθω όμορφα μέσα μου γιατί προσπάθησα, συμμετείχα σε όποια πρωτοβουλία μπορούσα και υπερασπίστηκα με αυτό τον τρόπο την αξιοπρέπεια και την ουσία μου· εμένα και τους ανθρώπους που είναι δίπλα μου. Εσύ;

Πρωτοβουλίες

Πολιτικός γάμος
Πρωτοβουλία bloggers για το σύμφωνο συμβίωσης
Email διαμαρτυρίας στο υπουργείο δικαιοσύνης για το σύμφωνο

Εξαιρετικά ποστ για το θέμα:

Variations On A Theme
Κοινωνικό ψέμα επιβίωσης…
ELLADISTAN 2008...ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ
Ain’t I a citizen?
Ένα μονόπρακτο, μια γιορτή.
Προς κάθε ΚΟΥΛΗ υπεύθυνη
(συγνώμη απ' όσους ξέχασα)

16 σχόλια:

Dynx είπε...

Σε ευχαριστώ γι αυτό το κατατοπιστικό post. Ήμουν αναποφάσιστος και μπερδεμένος για το σύμφωνο συμβίωσης. Τα επιχειρήματα που αντιπαραθέτεις στον Αντίλογο με έπεισαν υπέρ του συμφώνου (όχι ότι ήμουν κατά, απλά πολύ μπερδεμένος και πεσιμιστής).

Πολύ ωραίο post, μπράβο!

Hfaistiwnas είπε...

Έτσι είναι, ακόμη και αν σε ενδιαφέρει τώρα, μπορεί να έρθει η ώρα και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Μπορεί κατα βάθος να ξέρουμε ότι δεν θα γίνει κάτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε. Πραγματικά πολύ κατατοπιστικό ποστ Κώστα. Φιλιά!

revqueer είπε...

Πολύ κατατοπιστική και ώριμη παρουσίαση ενός εξαιρετικά σημαντικού θέματος.

b|a|s|n\i/a είπε...

είναι τραγικό να πάθει κάτι ο άνθρωπός σου και να στέκεσαι έξω από το τζάμι, τραγικό...
εύγε! για την ματιά σου επί του θέματος.

Dante είπε...

Ω πο πο... Και πρώτο πρώτο με έβαλες...; Thnx :-)

Εξαιρετικό Κώστα...
Ότι πρέπει για να ξεμπερδευτούν μερικοί που ακούνε σύμφωνο συμβίωσης και νομίζουν οτι είναι η καινούρια ατραξιόν στο Allou fun park...
Ή να κατεβάσουν τ' αυτάκια τους αυτοί που μαζεύουν την ουρά τους...
[kiss]

tovene592 είπε...

κανείς δε διαφωνεί με το να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. όποιος ομοφυλόφυλος θέλει να κατοχυρωθεί νομικά, ας έχει την επιλογή. από εκεί και πέρα εγώ έχω εκφράσει την άποψή μου περί αξιοπιστίας του συγκεκριμένου αιτήματος τόσο απέναντι στον εαυτό του ο καθένας όσο και στην νοοτροπία μας και των άλλων.

g for george είπε...

Πολύ καλό ποστ, μπράβο.

Κώστας είπε...

@Dynx, μου δίνεις μεγάλη χαρά, γιατί αυτός ήταν ο στόχος μου!

@Hfaistiwnas, ευχαριστώ. Σχεδόν όλα όσα έγραψα, έχουν γραφτεί ήδη από άλλους μπλόγκερς ή από μένα σε comments σε άλλα μπλογκς.

@revqueer, να' σαι καλά, ισχύουν τα ίδια με πάνω. Το μόνο που έκανα ήταν να τα συγκεντρώσω όλα σε ένα ενιαίο κείμενο, εκφράζοντας παράλληλα την προσωπική μου άποψη για το θέμα.

@b|a|s|n\i/a, το πιο τραγικό είναι ότι αυτά δεν είναι ευφάνταστα σενάρια, αλλά θλιβερή πραγματικότητα που συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει μέχρι να πετύχουμε αυτά που δικαιούμαστε.

@Dante, θα ομολογήσω κάτι.. Τα έβαλα με τη σειρά που με άγγιξαν...

@tovene592, θα κατανοούσα απόλυτα την οπτική σου ματιά στο θέμα, αν δεν είχα διαβάσει το σχόλιο που άφησες στον Dante. Σου έγραψα εκεί τις ενστάσεις μου.
Πάντως, εγώ έστειλα και επώνυμο email στο υπουργείο δικαιοσύνης εκφράζοντας τη γνώμη μου για το ρατσιστικό χαρακτήρα του αποκλεισμού των ομοφυλόφιλων από το σύμφωνο συμβίωσης και είμαι πρόθυμος να υπερασπιστώ την άποψη μου οπουδήποτε χρειαστεί.

@g for george, ευχαριστώ, αν και τα ευχαριστώ πρέπει να πάνε σε όλους όσους έχουν κάνει ποστ ή σχόλια για το θέμα :)

Dante είπε...

Dante φουσκώνει από περηφάνια, και υπόσχεται να σε κεράσει καφεδάκι... :-)

mmexer είπε...

Αν κατοχυρωθεί ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων ανοίγει ο δρόμος για τις υιοθεσίες κι αυτό είναι ένα νομικό κόλλημα και δεν ξέρει η κυβέρνηση αν θα θέλει να ανοίξει τον ασκό του αιόλου με την εκκλησία και την κοινωνία που αντιδρά.

Με το σύμφωνο συμβίωσης θα προσπαθήσει να λύσει τα χέρια σε κληρονομικά και άλλα προβλήματα των ομοφυλοφίλων.

Αν και δεν έχω πρόβλημα με τους gay νομίζω ότι το θέμα του πολιτικού γάμου ήταν όντως πρόβλημα και δεν είμαστε έτοιμοι σαν χώρα να το δεχθούμε. Με ξενίζει ακόμη το θέμα της υιοθεσίας....

Με το σύμφωνο συμβίωσης νομίζω πως βρήκαν την χρυσή τομή για να λύσουν αναφαίρετα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων όπως το τραγικό που αναφέρει ο b|a|s|n\i/a!

Mr. Wrong Guy είπε...

έβαλες και το δικό μου;;;;;;;;

μα ήταν απλά κράξιμο,δεν ήταν σοβαρό ποστ!

Κώστας είπε...

@Dante, όποτε θες! Χωρίς πλάκα!

@mmexer, τελικά ούτε σύμφωνο συμβίωσης δε θα κάνουν, απ' ότι φάνηκε σήμερα...
Για τις υιοθεσίες έχουν γίνει πολλές έρευνες στις χώρες που επιτρέπονται και έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ανατροφή των παιδιών.

@Mr. Wrong Guy.. Ναι, ήταν κράξιμο, αλλά μέσα απ' το κράξιμο είπες κάποια πράγματα που δεν έχει πει κανένας άλλος μέχρι τώρα για το θέμα! Κι αν θες μπορώ να σου πω συγκεκριμένα σε ποια σημεία αναφερομαι.

gay super hero είπε...

To θέμα είναι κατά πόσον η διεκδίκηση είναι όντως παράλληλη και να μην τρέχουμε για μπομπονιέρες την ώρα που ο υπουργός περνάει στη βουλή το νόμο όπως τον θέλει.

Κώστας είπε...

gay super hero, ακριβώς και μάλιστα αν διαβάσεις σχόλια σε άλλα ποστ (πχ queerdom) θα δεις ότι έχει περάσει το κλίμα "χεστήκαμε για το σύμφωνο συμβίωσης, άμα δε θέλουν αυτοί μία εμείς δε θέλουμε 10, αγωνιζόμαστε μόνο για τον πολιτικό γάμο".

Πάντως δεν μπορώ να σκεφτώ τρόπο να αποτρέψουμε την ψήφιση του νόμου... Πιστεύω ότι η δύναμη μας δε φτάνει μέχρι εκεί.. Αυτό που μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε είναι άμεσα προσφυγές, την επόμενη της ψήφισης του!

gay super hero είπε...

Κι εγώ ερωτώ ποιος θα κάνει αυτές τις προσφυγές και ποιος μπορεί να προδικάζει την εξέλιξη δικαστικών υποθέσεων. Πόσο μάλλον που σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι κυβερνήσεις απλά αγνοούν και δεν εφαρμόζουν αποφάσεις δικαστηρίων (βλέπε παράνομες χωματερές, εκτροπή του Αχελώου κτλ).

Ίσως όπως λες να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε το νόμο που σχεδιάζεται. 'Εχουν όμως φροντίσει οι οργανώσεις να έρθουν σε επαφή με μεγάλες οργανώσεις του εξωτερικού για να δημιουργήσουν πίεση και αρνητική δημοσιότητα; Στο λέω γιατί ως ιστολόγοι βρήκαμε αυτές τις πόρτες κλειστές. Μας ενδιαφέρει να αναλάβουμε μια πολιτική καμπάνια ή επενδύουμε τα πάντα σε μια δικαστική διαμάχη;

Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά θεωρώ ότι οι κυβερνώντες υπολογίζουν πολύ περισσότερο την αρνητική δημοσιότητα στο εξωτερικό από οποιαδήποτε δικαστική απόφαση.

Κώστας είπε...

Απ' ό,τι ξέρω τα πράγματα είναι δύσκολα από νομικής άποψης, όταν δεν υπάρχει νομοθετημένο σύμφωνο που αναγνωρίζει δικαιώματα στη συμβίωση ετερόφυλων μόνο ζευγαριών. Εφόσον όμως ψηφιστεί, το πιθανότερο είναι ότι θα καταπέσει στα δικαστήρια.

Πάντως, έμαθα από συζήτηση με νομικό ότι ακόμα και μια δικαίωση προσφυγής από ομόφυλο ζευγάρι κατά του αποκλεισμού τους από το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης δεν έχει σε καμία περίπτωση χαρακτήρα δεδικασμένου για επόμενες προσφυγές και επίσης δεν υποχρεώνει σε καμία περίπτωση το κράτος να τροποποιήσει το νόμο... Αυτό είναι πολύ κακό...

Δυστυχώς δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους οι οργανώσεις γιατί δεν έχω επαφή μαζί τους. Θα ήθελα όμως να μάθω. Πάντως, το τελευταίο που θα ήθελα να κάνω είναι κριτική σε αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται (με τον τρόπο που θεωρούν αυτοί σωστό) για μένα και τους φίλους μου.

Νιώθω πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι τους.