Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2007

Ποιο τραγούδι ακούς

όταν δε θες να σκέφτεσαι τα προβλήματα σου;

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2007

lost at seaΠέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007

Οι θέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ξεκινάω με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Στο site του Συνασπισμού υπάρχει η εξής ανακοίνωση:


Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ

Καταδικάζουμε με κατηγορηματικό τρόπο τον ρατσιστικό χείμαρρο της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος» στις 30.6.2007, η οποία αναφέρεται με δημοσίευμα της σε δημόσια εκδήλωση ομοφυλοφιλικών οργανώσεων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του κυβερνητικού εκπροσώπου για το περιβάλλον ύβρεων, διακρίσεων και κοινωνικού ρατσισμού, που υφίστανται πολίτες με ομοερωτικό προσανατολισμό έγκεινται κατά κύριο λόγο στο ότι αφήνουν ποικιλοτρόπως το πεδίο ελεύθερο.

Η κυβέρνηση οφείλει:

-Στο πλαίσιο της αντιρατσιστικής νομοθεσίας (ν.927/1979), να συμπεριλάβει στο προστατευτικό της πεδίο ομάδες με ομοερωτικό προσανατολισμό, έτσι ώστε να διώκονται ποινικά όσοι χρησιμοποιούν ρατσιστικές ύβρεις εις βάρος τους.

-Να θεσμοθετήσει την πολιτική ένωση ομοφυλοφίλων είτε με τη μορφή του γάμου είτε με τη μορφή του αστικού συμφώνου συμβίωσης, αναγνωρίζοντας έτσι το δικαίωμά τους στο σύνολο των προνομίων (φορολογικών, ασφαλιστικών, κ.α.) που απορρέουν.

-Τέλος, να παίρνει θέση δημόσια όταν κορυφαία στελέχη της (π.χ. κ. Γιακουμάτος) αναφέρονται στους ομοφυλόφιλους με σκαιό τρόπο.

Διαφορετικά, αφήνει τον δρόμο ανοιχτό για παραβιάσεις των Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ με φραστικές επιθέσεις και όχι μόνο.

Το Τμήμα ΔικαιωμάτωνΕπίσης, στο site του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπάρχει μία ακόμη αναφορά:

Η σεξουαλικότητα των γυναικών η αυτορρύθμιση της αναπαραγωγικής τους λειτουργίας και η σεξουαλική επιλογή δέχονται συστηματική επίθεση. (...) Η εκκλησία στέλνει στο πυρ το εξώτερον τους ομοφυλόφιλους.

  • Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των γυναικών στην αναπαραγωγή και στο σεξουαλικό προσανατολισμό.
  • Υποστηρίζουμε την νομική κατοχύρωση για κάθε μορφή συμβίωσης.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ:


Στο site του κόμματος υπάρχει το πρόγραμμα του σε μορφή pdf διαθέσιμο για κατέβασμα.

Στη σελίδα 76, στην ενότητα "νέοι θεσμοί", αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:


• Το σύμφωνο συμβίωσης γίνεται αναγνωρισμένη νομική μορφή ελεύθερης επιλογής συμβίωσης ανεξάρτητα από φύλο.Επίσης, υπάρχει αναλυτικότερη διατύπωση των θέσεων του κόμματος, στον τομέα του πασόκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα:


Το ΠΑΣΟΚ, δεσμεύεται στη νέα διακυβέρνησή του, να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και να θεμελιώσει μια πολιτεία πλήρους ισότητας για όλους τους πολίτες.

Πιστεύουμε στην πολυπολιτισμική κοινωνία, στην οποία, άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών παραδόσεων, θα συμβιώνουν με αμοιβαίο σεβασμό και με πλήρη ελευθερία ανάπτυξης των ιδιαιτεροτήτων τους, με αυτονόητο όριο τον σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πιστεύουμε στο δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Θα κατοχυρώσουμε την πλήρη ισότητα και την απόλαυση των ίδιων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, γλώσσα, θρησκεία, σεξουαλική ιδιαιτερότητα, κατάσταση υγείας, πολιτικές πεποιθήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, θα καθιερώσει μια νέα νομική μορφή, το σύμφωνο συμβίωσης για άτομα του ίδιου, ή διαφορετικού φύλου, που θα παράγει τα ίδια έννομα αποτελέσματα με το γάμο.
(...)
Το ΠΑΣΟΚ, φιλοδοξεί να αναδειχθεί στο κατ’ εξοχήν κόμμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Και αυτή η φιλοδοξία του, θα αποτυπωθεί στη νέα κυβερνητική θητεία του.

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο συνασπισμός τάσσεται υπέρ, είτε του σύμφωνου συμβίωσης, είτε του πολιτικού γάμου, χωρίς να απαιτεί την καθιέρωση του όρου γάμου, ούτε όμως να την αποκλείει.

Το πασόκ από την άλλη τάσσεται υπέρ του "σύμφωνου συμβίωσης", αποκλείοντας τον όρο γάμο, με το σκεπτικό ότι πρέπει να υπάρχει νομική, φορολογική και κληρονομική κάλυψη και στα ανύπαντρα ζευγάρια.

Τέλος, στο θέμα της υιοθεσίας απο ζευγάρια ίδιου φύλου, ο συνασπισμός δεν παίρνει θέση, ενώ το πασόκ μάλλον την αποκλείει.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένα κόμμα εξουσίας βάζει στο πρόγραμμα του την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γκέι και λεσβιών αυτής της χώρας. Βέβαια, μένει να δούμε και αν θα το πραγματοποιήσει, εφόσον εκλεγεί...
Υγ: Το in.gr και ΤΑ ΝΕΑ διενεργούν ανοιχτή συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο διαδίκτυο, όπου μπορεί ο καθένας να του θέσει ό,τι ερώτημα επιθυμεί μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι.

Θα είχε ενδιαφέρον να συμπεριληφθεί στο τελικό δείγμα των ερωτήσεων, ερώτηση και για το σύμφωνο συμβίωσης ;)

Ήδη, με μία πρόχειρη αναζήτηση εντόπισα 3 ερωτήσεις:
http://www.wikipolitics.gr/?page_id=3&cp=2#comment-91
http://www.wikipolitics.gr/?page_id=3&cp=9#comment-268
http://www.wikipolitics.gr/?page_id=3&cp=24#comment-640

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2007

Η διαφορετικότητα και η διαφορά στην πολιτική

Υπάρχει μια άποψη που άρχισε να ακούγεται πριν λίγα χρόνια και από τότε συνεχώς κερδίζει έδαφος. Η άποψη ότι όλοι είναι ίδιοι και ότι όλοι είναι το ίδιο ανίκανοι, απατεώνες, ανεπαρκείς κτλ.

Αυτή η άποψη είναι ουσιαστικά και το τέλος κάθε ελπίδας για βελτίωση της κατάστασης στη χώρα. Αφού όλοι είναι ίδιοι, ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σ' αυτό τον τόπο κι άρα δεν έχει νοήμα πού θα πάει η ψήφος μας.

Διαφωνώ. Πιστεύω ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα κόμματα, ακόμα κι αν πολλές φορές είναι μικρές και δυσδιάκριτες. Αλλά οι διαφορές δεν είναι μόνο μεταξύ κομμάτων. Υπάρχουν διακυμάνσεις απόψεων, ακόμα και ανέμεσα στα στελέχη του ίδιου κόμματος.

Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δει εδώ πόσο μεγάλο είναι το εύρος των απαντήσεων 25 πολιτικών για τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Είναι σχεδόν αυτονόητο για μένα ότι πρέπει να τις λάβει υπόψην του ο ομοφυλόφιλος και γενικότερα ο προοδευτικός ψηφοφόρος στην επιλογή του βουλευτή που θα ψηφίσει...

Διακυμάνσεις των απόψεων των βουλευτών υπάρχουν σε πολλά θέματα, απλά έτυχε εγώ ως γκέι να επιλέξω κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα.

Στο ίδιο θέμα (τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου), επίσης υπάρχει διαφορά στη στάση των κομμάτων. Περισσότερα εδώ και εδώ.

Στις θέσεις του συνασπισμού και του πασόκ, που είναι ουσιαστικά τα μόνα κόμματα που έχουν πάρει επίσημα θετική θέση για την αναγνώριση των ζευγαριών ίδιου φύλου, θα επανέλθω, αφού το ψάξω, σε επόμενο ποστ.

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2007

Μαζί;

Είχα ανάγκη αυτό το διάλειμμα. Ήταν ένα διάλειμμα γενικό, όχι μόνο απ' το blogging, αλλά απ' όλα όσα κάνω καθημερινά. Ήθελα να αποστασιοποιηθώ για λίγο από τα πάντα.

Τώρα, που επανέρχομαι σιγά σιγά στις παλιές μου συνήθειες, τυχαίνει να βρισκόμαστε σε περίοδο εκλογών. Νιώθω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να γράψω οτιδήποτε μη πολιτικό.

Επίσης, κάθε φορά που συζητάω με τους φίλους μου θέματα σχέσεων και εσωτερικής κατανάλωσης γενικότερα, νιώθω λίγο άσχημα που ασχολούμαι με αυτά, ενώ πριν λίγες μέρες έγινε μια τόσο μεγάλη καταστροφή στην Ελλάδα.

Μάλιστα, όταν πήγα να κάνω απολογισμό του καλοκαιριού που πέρασε και σκεφτόμουν αν έκανα όσα ήθελα να κάνω, αναπόφευκτα θυμήθηκα τους 78 ανθρώπους που χάθηκαν. Το δικό τους καλοκαίρι αποδείχτηκε το τελευταίο και μάλιστα με τον πιο απότομο και άδικο τρόπο.Σήμερα το πρωί κατέβηκα στο κέντρο για μια δουλειά και είδα τις αφίσες στις στάσεις των λεωφορείων. Έδειχναν τη φάτσα του Καραμανλή* και δίπλα να λέει "μαζί πηγαίνουμε την Ελλάδα μπροστά". Μήπως ξέχασε ότι λείπουν οι 78 συνάνθρωποι μας που κάηκαν στις πυρκαγιές; Όχι, δεν είμαστε όλοι μαζί και αμφιβάλλω αν πάμε πραγματικά μπροστά, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Ντρέπομαι που το κυβερνών κόμμα κι άρα το υπεύθυνο για ό,τι συμβαίνει στον τόπο, διαφημίζει την επιτυχία του, ενώ ακόμα κάποιοι κλαίνε τους συγγενείς που έχασαν.

Επίσης, ντρέπομαι που κάποιοι, αντι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, λένε ότι τις φωτιές τις έβαλαν οι τρομοκράτες, οι αντιεξουσιαστές, οι Τούρκοι, ο UCK και το πασόκ...

Ίσως κάποιοι θεωρούν υπερβολική την ευαισθησία μου. Εγώ, αντιθέτως, θεωρώ υπερβολική την αναισθησία που έχουμε όταν κάτι δε μας αφορά άμεσα. Μόνο όταν το κακό χτυπήσει την πόρτα μας και κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα χωράφι, αυτοκίνητο, σπίτι ή κάποιον συγγενή, μόνο τότε μας πιάνει ο πόνος....

Αυτά για τώρα. Όποιος θέλει, ας διαφωνήσει ελεύθερα.* επεξεργασμένη όσο δε γίνεται