Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2007

Οι θέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ξεκινάω με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Στο site του Συνασπισμού υπάρχει η εξής ανακοίνωση:


Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ

Καταδικάζουμε με κατηγορηματικό τρόπο τον ρατσιστικό χείμαρρο της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος» στις 30.6.2007, η οποία αναφέρεται με δημοσίευμα της σε δημόσια εκδήλωση ομοφυλοφιλικών οργανώσεων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του κυβερνητικού εκπροσώπου για το περιβάλλον ύβρεων, διακρίσεων και κοινωνικού ρατσισμού, που υφίστανται πολίτες με ομοερωτικό προσανατολισμό έγκεινται κατά κύριο λόγο στο ότι αφήνουν ποικιλοτρόπως το πεδίο ελεύθερο.

Η κυβέρνηση οφείλει:

-Στο πλαίσιο της αντιρατσιστικής νομοθεσίας (ν.927/1979), να συμπεριλάβει στο προστατευτικό της πεδίο ομάδες με ομοερωτικό προσανατολισμό, έτσι ώστε να διώκονται ποινικά όσοι χρησιμοποιούν ρατσιστικές ύβρεις εις βάρος τους.

-Να θεσμοθετήσει την πολιτική ένωση ομοφυλοφίλων είτε με τη μορφή του γάμου είτε με τη μορφή του αστικού συμφώνου συμβίωσης, αναγνωρίζοντας έτσι το δικαίωμά τους στο σύνολο των προνομίων (φορολογικών, ασφαλιστικών, κ.α.) που απορρέουν.

-Τέλος, να παίρνει θέση δημόσια όταν κορυφαία στελέχη της (π.χ. κ. Γιακουμάτος) αναφέρονται στους ομοφυλόφιλους με σκαιό τρόπο.

Διαφορετικά, αφήνει τον δρόμο ανοιχτό για παραβιάσεις των Αρχών Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ με φραστικές επιθέσεις και όχι μόνο.

Το Τμήμα ΔικαιωμάτωνΕπίσης, στο site του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. υπάρχει μία ακόμη αναφορά:

Η σεξουαλικότητα των γυναικών η αυτορρύθμιση της αναπαραγωγικής τους λειτουργίας και η σεξουαλική επιλογή δέχονται συστηματική επίθεση. (...) Η εκκλησία στέλνει στο πυρ το εξώτερον τους ομοφυλόφιλους.

  • Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των γυναικών στην αναπαραγωγή και στο σεξουαλικό προσανατολισμό.
  • Υποστηρίζουμε την νομική κατοχύρωση για κάθε μορφή συμβίωσης.
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ:


Στο site του κόμματος υπάρχει το πρόγραμμα του σε μορφή pdf διαθέσιμο για κατέβασμα.

Στη σελίδα 76, στην ενότητα "νέοι θεσμοί", αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:


• Το σύμφωνο συμβίωσης γίνεται αναγνωρισμένη νομική μορφή ελεύθερης επιλογής συμβίωσης ανεξάρτητα από φύλο.Επίσης, υπάρχει αναλυτικότερη διατύπωση των θέσεων του κόμματος, στον τομέα του πασόκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα:


Το ΠΑΣΟΚ, δεσμεύεται στη νέα διακυβέρνησή του, να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και να θεμελιώσει μια πολιτεία πλήρους ισότητας για όλους τους πολίτες.

Πιστεύουμε στην πολυπολιτισμική κοινωνία, στην οποία, άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών παραδόσεων, θα συμβιώνουν με αμοιβαίο σεβασμό και με πλήρη ελευθερία ανάπτυξης των ιδιαιτεροτήτων τους, με αυτονόητο όριο τον σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πιστεύουμε στο δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Θα κατοχυρώσουμε την πλήρη ισότητα και την απόλαυση των ίδιων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, γλώσσα, θρησκεία, σεξουαλική ιδιαιτερότητα, κατάσταση υγείας, πολιτικές πεποιθήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, θα καθιερώσει μια νέα νομική μορφή, το σύμφωνο συμβίωσης για άτομα του ίδιου, ή διαφορετικού φύλου, που θα παράγει τα ίδια έννομα αποτελέσματα με το γάμο.
(...)
Το ΠΑΣΟΚ, φιλοδοξεί να αναδειχθεί στο κατ’ εξοχήν κόμμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Και αυτή η φιλοδοξία του, θα αποτυπωθεί στη νέα κυβερνητική θητεία του.

Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο συνασπισμός τάσσεται υπέρ, είτε του σύμφωνου συμβίωσης, είτε του πολιτικού γάμου, χωρίς να απαιτεί την καθιέρωση του όρου γάμου, ούτε όμως να την αποκλείει.

Το πασόκ από την άλλη τάσσεται υπέρ του "σύμφωνου συμβίωσης", αποκλείοντας τον όρο γάμο, με το σκεπτικό ότι πρέπει να υπάρχει νομική, φορολογική και κληρονομική κάλυψη και στα ανύπαντρα ζευγάρια.

Τέλος, στο θέμα της υιοθεσίας απο ζευγάρια ίδιου φύλου, ο συνασπισμός δεν παίρνει θέση, ενώ το πασόκ μάλλον την αποκλείει.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένα κόμμα εξουσίας βάζει στο πρόγραμμα του την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γκέι και λεσβιών αυτής της χώρας. Βέβαια, μένει να δούμε και αν θα το πραγματοποιήσει, εφόσον εκλεγεί...
Υγ: Το in.gr και ΤΑ ΝΕΑ διενεργούν ανοιχτή συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο διαδίκτυο, όπου μπορεί ο καθένας να του θέσει ό,τι ερώτημα επιθυμεί μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι.

Θα είχε ενδιαφέρον να συμπεριληφθεί στο τελικό δείγμα των ερωτήσεων, ερώτηση και για το σύμφωνο συμβίωσης ;)

Ήδη, με μία πρόχειρη αναζήτηση εντόπισα 3 ερωτήσεις:
http://www.wikipolitics.gr/?page_id=3&cp=2#comment-91
http://www.wikipolitics.gr/?page_id=3&cp=9#comment-268
http://www.wikipolitics.gr/?page_id=3&cp=24#comment-640

11 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Το ΠΑΣΟΚ, θα καθιερώσει μια νέα νομική μορφή, το σύμφωνο συμβίωσης για άτομα του ίδιου, ή διαφορετικού φύλου, που θα παράγει τα ίδια έννομα αποτελέσματα με το γάμο.

Δυστυχώς από το κείμενο που το ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί για το σύμφωνο συμβίωσης δεν φαίνεται να παράγονται τα ίδια έννομα αποτελέσματα με τον γάμο, κάθε άλλο μάλιστα.
Για παράδειγμα, αποκλείεται κατηγορηματικά η από κοινού υιοθεσία και γονική επιμέλεια, ενώ τίποτα δεν αναφέρεται για την περίπτωση που ο ένας συμβαλλόμενος είναι αλλοδαπός.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, με ασαφή ευχολόγια και χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση, δεν νομίζω να μπορεί να πείσει για τις σοβαρές του προθέσεις.

aggelika είπε...

Απ ό,τι καταλαβαίνω θα πρέπει να περάσουν δυστυχώς πολλά χρόνια για να έχουν οι ομοφιλόφιλοι ίσα δικαιώματα με τους άλλους πολίτες στη χώρα μας..

The Wrong Guy είπε...

Eleos,omos,ti ftaime emeis na plironoume tin amorfosia allonon.

revqueer είπε...

Και εγώ θα συμφωνήσω με erva πως καμία από τις δύο ανακοινώσεις δε με καλύπτει.

g for george είπε...

Κώστα επιτελείς κοινωνικό έργο, αν δεν το ξέρεις!

Όσο για τις θέσεις των δύο κομμάτων, γενικά κάτι είναι, από το τίποτα (κοίτα τι έφτασα να λέω).

Αλλά αν σκεφτείς τι έγραφες στο προηγούμενο ποστ, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις βουλευτών του ίδιου κόμματος για το θέμα. Χαμός, δηλαδή. Μόλις φτάσει (και αν) για ψήφιση, ποιος θα το κάνει; σιγά μην περάσει.

Με βλέπω να μου λένε την Κυριακή, επιτέλους κύριέ μου, βγείτε από το παραβάν, περιμένουν και άλλοι να ψηφίσουν. Κατάλαβες...

darkenlight είπε...

Είναι σίγουρα καλύτερο από την άγνοια των άλλων κομμάτων σε αυτό το το θέμα. Έστω και με αοριστολογίες, οι προθέσεις είναι ξεκάθαρες και (αφού η αποχή δεν είναι λύση) είναι προτιμότερο από το τίποτα.

Jason Argonaut είπε...

Οι υποσχέσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφυλων στην Ελλάδα του σήμερα είναι ότι οι υποσχέσεις για γέφυρες σε χωριά χωρίς ποτάμια στην Ελλάδα του χτες.

Κώστας είπε...

Είναι από τις ελάχιστες φορές που συμφωνώ με όλα τα σχόλια!

Πραγματικά δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

Dynx είπε...

Είναι καλύτερα από το τίποτα. Τα άλλα κόμματα δεν έχουν να πουν τίποτα θετικό στο θέμα, το έχω ψάξει κι εγώ.

Κώστας είπε...

Το μόνο καλό των χθεσινών εκλογών είναι ότι ενισχύθηκε ο συνασπισμός.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ακούστηκαν ορισμένα πρωτάκουστα σχετικά με τον πρόσφατο γάμο ομοφυλοφύλων στην Τήλο και το αν υπάρχει διάταξη νόμου που να το επιτρέπει κλπ, επισημαίνω ότι κανένας δεν έκανε τον κόπο να να ρωτήσει τον κατεξοχήν ειδήμονα της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου στην ελληνική έννομη τάξη και στην υποχρεωτική ερμηνεία των κανόνων του εσωτερικού δικαίου σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο.

Πρόκειται για τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κύριο Παυλόπουλο, που τυχαίνει να είναι σήμερα και ο κατεξοχήν αρμόδιος υπουργός που θα κληθεί να εκδώσει εγκύκλιο στους δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων της χώρας για την εφαρμογή των διατάξεων του πολιτικού γάμου και σύνταξης των ληξιαρχικών πράξεων.

Διαβάστε τι γράφει σε σύγγραμμά του:

«Όταν πρόκειται για την ερμηνεία και την εφαρμογή οποιωνδήποτε άλλων, προγενεστέρων ή μεταγενεστέρων της Κοινοτικής Οδηγίας διατάξεων του εθνικού δικαίου, το ΔΕΚ δέχεται ότι ο εθνικός δικαστής οφείλει να προβαίνει στην ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου αυτού, πάντα μέσα στα πλαίσια του δυνατού, υπό το φως του κειμένου και του σκοπού του κοινοτικού δικαίου, προκειμένου να επιτύχει το στόχο, που καθορίζεται από αυτή, και να συμμορφωθεί έτσι προς τις διατάξεις του άρθρου 189 παρ. 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Βλ. Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-21/04, 4 Ιουλίου 2006, Κωνσταντίνος Adeneler and others ver. Ellinikos Organismos Galaktos. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει οι διατάξεις του εσωτερικού δικαίου και συγκεκριμένα οι διατάξεις περί γάμου να ερμηνευτούν «υπό το φως του κειμένου και του σκοπού των αντίστοιχων διατάξεων του κοινοτικού δικαίου (ισότητα ανδρών και γυναικών, οιουδήποτε γενετήσιου προσανατολισμού ως προς τα δικαιώματα τέλεσης γάμου κλπ).

Τέλος ο εθνικός δικαστής στην προσπάθεια του να εναρμονίσει, π.χ. με τις μεθόδους που ήδη εκτέθηκαν, το εθνικό δίκαιο με το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο, δεν έχει «διέξοδο διαφυγής». Λόγω της αρχής της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου υποχρεούται να μην εφαρμόσει τη διάταξη του εθνικού δικαίου, η οποία αντιτίθεται τόσο στο πρωτογενές, όσο και στο παράγωγο κοινοτικό δίκαιο. Η υποχρέωση αυτή εμφανίζεται ακόμη περισσότερο έντονη και επιτακτική, όπως είναι ευνόητο, στην περίπτωση κατά την οποία έχει ήδη προηγηθεί απόφαση του ΔΕΚ, η οποία και έχει κρίνει, με δύναμη δεδικασμένου κατά τις κείμενες κοινοτικές διατάξεις, την αντίθεση μιας διάταξης του εθνικού δικαίου προς το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο (Βλ. Πρ. Παυλόπουλου εγγυήσεις του δικαιώματος δικαστικής προστασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο, σελ. 83-84, Εκδόσεις Σάκκουλα, 1993).»

Αν υπάρχουν όλα αυτά γραμμένα, χρειάζεται να ψάχνουμε στο λεξικό του Μπαμπινιώτη και να ρωτάμε τους παπάδες;