Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2007

Η διαφορετικότητα και η διαφορά στην πολιτική

Υπάρχει μια άποψη που άρχισε να ακούγεται πριν λίγα χρόνια και από τότε συνεχώς κερδίζει έδαφος. Η άποψη ότι όλοι είναι ίδιοι και ότι όλοι είναι το ίδιο ανίκανοι, απατεώνες, ανεπαρκείς κτλ.

Αυτή η άποψη είναι ουσιαστικά και το τέλος κάθε ελπίδας για βελτίωση της κατάστασης στη χώρα. Αφού όλοι είναι ίδιοι, ό,τι και να γίνει, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σ' αυτό τον τόπο κι άρα δεν έχει νοήμα πού θα πάει η ψήφος μας.

Διαφωνώ. Πιστεύω ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα κόμματα, ακόμα κι αν πολλές φορές είναι μικρές και δυσδιάκριτες. Αλλά οι διαφορές δεν είναι μόνο μεταξύ κομμάτων. Υπάρχουν διακυμάνσεις απόψεων, ακόμα και ανέμεσα στα στελέχη του ίδιου κόμματος.

Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δει εδώ πόσο μεγάλο είναι το εύρος των απαντήσεων 25 πολιτικών για τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Είναι σχεδόν αυτονόητο για μένα ότι πρέπει να τις λάβει υπόψην του ο ομοφυλόφιλος και γενικότερα ο προοδευτικός ψηφοφόρος στην επιλογή του βουλευτή που θα ψηφίσει...

Διακυμάνσεις των απόψεων των βουλευτών υπάρχουν σε πολλά θέματα, απλά έτυχε εγώ ως γκέι να επιλέξω κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα.

Στο ίδιο θέμα (τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου), επίσης υπάρχει διαφορά στη στάση των κομμάτων. Περισσότερα εδώ και εδώ.

Στις θέσεις του συνασπισμού και του πασόκ, που είναι ουσιαστικά τα μόνα κόμματα που έχουν πάρει επίσημα θετική θέση για την αναγνώριση των ζευγαριών ίδιου φύλου, θα επανέλθω, αφού το ψάξω, σε επόμενο ποστ.

5 σχόλια:

les_boi είπε...

η αμφισβήτηση της πολιτικής σκηνής δεν είναι ίδια παντού πάντως , δεν συμφωνώ με την απολιτική ανέξοδη κριτική (αν και η κριτικη μου είναι κατα κανόνα ανέξοδη), υπάρχει και μια ολόκληρη θεωρητική βάση που αμφισβητεί την εκλογική διαδικασία και την πραγματική δύναμη που αυτη παρέχει στους πολίτες...προσωπικά θεωρώ τις εκλογές μαλακία , ενάντια στην αυτονομία και την πραγματική μας ελευθερία , παρ'όλα αυτα θα ψηφίσω , είναι και τζέρτελο άλλωστε και δεν νομίζω πως η αποχή μου θα σηματοδοτήσει για κάποιον διαμαρτυρία...
glad u r back!:-)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ είπε...

Τα blogs "αστυνομεύονται" λόγω εκλογών. Δες το άρθρο μου:

www.hellenicdynamism.blogspot.com

g for george είπε...

Πολύ καλό ποστ. Συνέχισέ το μπας και αποφασίσω τι θα ψηφίσω την Κυριακή...

Εκτός των δύο κομμάτων εννοείται και το ΚΚΕ.

Impressed Guy είπε...

Από όσο ξέρω το ΚΚΕ δέχεται τους ομοφυλόφιλους ΑΛΛΑ ΔΕΝ έχει επίσημη θέση επί του θέματος.

Κώστας είπε...

les_boi, συμφωνούμε σε πολλά, διαφωνούμε σε κάποια άλλα. Για παράδειγμα, εγώ πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από το πώς φαντάζεται ο καθένας το ιδανικό πολιτικό σύστημα και τις αντιρρήσεις που μπορεί να έχει για την εκλογική διαδικασία, έχει αξία να συμμετέχει σ' αυτή και να ψηφίζει το συνδυασμό που είναι όσο πιο κοντά γίνεται στις απόψεις του.

Όσο για την αποχή ή το άκυρο, αν και θεωρώ ότι τελικά ενισχύουν το πολιτικό σύστημα αντί να το αμφισβητούν, τα σέβομαι, όταν γίνονται συνειδητά και όχι επειδή βαριέσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι ή να βγεις από το σπίτι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Κ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ, welcome! Διάβασα το άρθρο, αλλά δεν κατάλαβα τι ακριβώς ήθελε να πει.

g for george, μη βιάζεσαι να αποκλείσεις και τα 2 μεγάλα κόμματα... Δυστυχώς, οι gay φιλικές επιλογές είναι ιδιαίτερα περιορισμένες....

Impressed Guy, καλωσήρθες στο μπλογκ. Δυστυχώς, λάθος γνωρίζεις... Η θέση του ΚΚΕ είναι ουσιαστικά ότι η ομοφυλοφιλία είναι "αστική ασθένεια στην οποία καταλήγουν συνήθως οι γόνοι των πλουσίων που από βαρεμάρα στρέφονται στην σεξουαλική διαστροφή".
Περισσότερα εδώ:
http://changegreecenow.blogspot.com/2007/08/2007.html