Τρίτη, 13 Μαρτίου 2007

Reality is a matter of perception.

Η πραγματικότητα εξαρτάται από τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε.

Ίσως αυτή η φράση ακούγεται εντελώς κλισέ, ή αυτονόητη. Ωστόσο τελευταία σκεφτόμουν πόσο εύκολα επηρεάζεται ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα από άσχετους εξωτερικούς παράγοντες.

Όλα περνάνε μέσα από τον εγκέφαλο. Αυτός επεξεργάζεται τις επιδράσεις του περιβάλλοντος, οργανώνει και εκπληρώνει τις σκέψεις και ταξινομεί τα πάντα στη μνήμη του. Ο εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο. Ακόμα και σήμερα η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει το πώς ακριβώς λειτουργεί.

Κι όμως αυτό το πολύπλοκο όργανο είναι γνωστό ότι επηρεάζεται πολύ εύκολα από κάποια απλά ερεθίσματα. Όλοι ξέρουμε πώς επηρεάζεται ριζικά η διάθεση κάποιου όταν πίνει αλκόολ σε μεγάλες ποσότητες. Μεταξύ άλλων αμβλύνονται οι αναστολές, χαλαρώνουν οι σκέψεις, πολλοί ξεχνάνε πρόσκαιρα τα προβλήματα τους, κάποιοι αποκτούν ξαφνικά διάθεση για χορό και τραγούδι..

Ας μην αναφέρω τι συμβαίνει με τα ναρκωτικά και τα παραισθησιογόνα, άλλωστε δεν έχω προσωπική εμπειρία ή κάποιου κοντινού μου ανθρώπου!

Αν όμως υπάρχουν ενστάσεις για τις παραπάνω περιπτώσεις, επειδή χρησιμοποιούνται εξωτερικές ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο, αυτό δεν είναι καθόλου απαραίτητο για να έχουμε τα ίδια και ακόμα πιο δραστικά αποτελέσματα! Για παράδειγμα με μια αναζήτηση στο google διαβάζω ότι ανάμεσα στις επιπτώσεις της πολυήμερης αϋπνίας συμπεριλαμβάνονται "οι παραισθήσεις, ειδικότερα οι οπτικές (θέα προσώπων και ζώων), αλλά και οι ακουστικές" (αυτά μην τα δοκιμάσετε για να δείτε αν ισχύουν!!!!).

Βέβαια υπάρχουν και πιο συνηθισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχοσύνθεση μας. Πόσες φορές δεν έχει τύχει να χαλάσει η διάθεση μας ξαφνικά χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί; Πόσους από μας δεν τους μελαγχολεί ένας μουντός συννεφιασμένος ουρανός και δεν τους "φτιάχνει" αντίστοιχα μια ζεστή ηλιόλουστη μέρα;

Όταν λοιπόν ξέρουμε ότι η διάθεση μας είναι τόσο ευάλωτη σε ένα σωρό παράγοντες, τους περισσότερους από τους οποίους δεν ελέγχουμε, γιατί να δίνουμε τόση σημασία σ' αυτήν; Γιατί όταν είμαστε down να μη χρησιμοποιούμε τη σκέψη μας για να το αντιμετωπίσουμε; Γιατί να μην μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας ότι αύριο πιθανότατα όλα θα μας φαίνονται καλύτερα; Γιατί ένα τόσο εξελιγμένο ων να παγιδεύεται από την ίδια του την ευφυΐα;

Ξέρω ότι ακούγονται λίγο αλλόκοτα όλα αυτά... Απλά αναρωτιέμαι... Όπως συχνά όταν βλέπω όνειρο, έχω συναίσθηση ότι ονειρεύομαι, οπότε δεν το παίρνω σοβαρά, δε θα μπορούσα με τον ίδιο τρόπο, όταν νιώθω ότι όλα στη ζωή μου είναι χάλια να ξέρω ότι αυτό δεν είναι 100% πραγματικό αλλά εν μέρει ψευδαίσθηση κι έτσι να μην το αφήνω να με επηρεάσει;

Νύσταξα, πάω για ύπνο! Ελπίζω αύριο που θα ξαναδιαβάσω αυτά που έγραψα με καθαρό μυαλό να βγάζουν ακόμα νόημα!

Υγ: αφορμή γι' αυτό το κείμενο ήταν ένας φίλος μου που τις τελευταίες μέρες ένιωθε πολύ άσχημα και δεν έβρισκε νόημα σε τίποτα πια στη ζωή... Του το αφιερώνω και του εύχομαι να είναι μέρα με τη μέρα όλο και καλύτερα.

3 σχόλια:

Lithium είπε...

Vgazoun noima...min fovase

proswpika exw stamatisei na anazitw eksigiseis gia tetiou eidous themata epidi tis perissoteres fores sigxizomai kai den vgazw akri

anyway

poli wreo post!

melian είπε...

Είναι αλήθεια ότι ένας πολύ 'απλός' τρόπος για να έχει κανείς εξωσωματικές εμπειρίες ή ακόμα και παραισθήσεις, ή ίσως να έρθει σε επαφή με άλλα επίπεδα συνειδητότητας είναι να υποβάλλει τον εαυτό του σε πολυήμερη αυπνία. Είναι ίσως επώδυνος αυτός ο τρόπος αφού εξουθενώνει τον οργανισμό και ίσως να είναι επικίνδυνος. Αλλά από την άλλη κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να τον επιλέγουν για να αποφύγουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Δε θέλω πάντως να σκέφτομαι ότι όλα είναι θέμα χημικών διεργασιών. Δε μπορεί να μην υπάρχει και κάτι πιο ανώτερο.

Πραγματικά εξαιρετικό ποστ! :)

Κώστας είπε...

Εγώ δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός τείνω όλο και περισσότερο να πιστέψω ότι τα πάντα είναι ένα σύνολο τυχαιοτήτων..

Μια τυχαία κατανομή γονιδίων και η μετέπειτα τυχαία επίδραση εξωτερικών παραγόντων καθορίζουν αυτό που είμαστε... Μακάρι να υπήρχε κάποια ένδειξη έστω ότι ισχύει κάτι διαφορετικό.


Καλωσήρθες :)